5 Tips om van je belangst af te komen

Geplaatst op 31 maart 2025, 13:58 uur door de redactie 5 Tips om van je belangst af te komen

Steeds meer jongeren hebben last van belangst. Dat komt doordat de generatie van nu steeds vaker communiceert via WhatsApp en social media. Je bent dus zeker niet de enige: volgens onderzoek heeft ruim 40 procent van de jongvolwassenen een vorm van belangst.

Niet alleen jongvolwassenen, maar ook ouderen kunnen last hebben van belangst. Bijvoorbeeld als ze de techniek niet goed begrijpen of een nare ervaring hebben gehad met een zogenaamd telefoontje van de bank – dat eigenlijk oplichting bleek te zijn. Zulke ervaringen kunnen allemaal bijdragen aan belangst.

Wat is belangst?

Belangst is een vorm van angst waarbij je het lastig vindt om de telefoon op te pakken en iemand rechtstreeks te spreken. Dit komt vaak voor bij jongeren die zijn opgegroeid met smartphones en social media. Maar ook ouderen kunnen er last van krijgen, vooral na negatieve telefoongesprekken.

Symptomen van belangst

Denk je dat je misschien belangst hebt? Check dan of je één of meerdere van de onderstaande symptomen ervaart als je moet bellen:

  • klamme handen
  • zweten
  • blackouts
  • hartkloppingen
  • droge mond
  • ontwijkend gedrag

Oorzaken van belangst

Belangst kan verschillende oorzaken hebben. Bij jongvolwassenen speelt mee dat ze zijn opgegroeid met smartphones, maar zelden écht bellen. De meeste communicatie verloopt via tekstberichten, waardoor het spreken aan de telefoon ongemakkelijk kan voelen.

Bij ouderen ontstaat belangst vaak doordat ze minder bekend zijn met technologie of omdat ze iets vervelends hebben meegemaakt, zoals een oplichtingspoging via de telefoon.

Hoe kom je van belangst af?

Als je gaat werken, is de kans groot dat je op een gegeven moment moet bellen voor je werk. Handig dus als je daar geen angst voor hebt. Maar hoe kom je ervan af? De oplossing ligt eigenlijk in het doen. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig helpen onderstaande tips je alvast op weg:

5 tips om van je belangst af te komen

Als jij van je belangst wil afkomen dan staan hieronder 10 tips om van je belangst af te komen.

  1. Bereid je gesprek voor
    Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk van tevoren na over wat je wilt bespreken en wat je doel is. Schrijf eventueel wat steekwoorden op een briefje, zodat je houvast hebt tijdens het gesprek.
  2. Oefen het gesprek
    Oefen de eerste zinnen hardop voordat je gaat bellen. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerd begint. Denk ook alvast na over je doel: wil je een vraag stellen, een afspraak maken of iets uitleggen?
  3. Knip het gesprek op in delen
    Vind je het spannend omdat je niet weet hoe het gesprek zal verlopen? Deel het dan op in drie delen:
    – De opening (bijvoorbeeld jezelf voorstellen)
    – De kern (je vraag of doel)
    – De afsluiting
  4. Begin klein
    Bouw je vertrouwen rustig op. Start bijvoorbeeld met een kort telefoontje naar een bekende of bel een klantenservice met een simpele vraag. Zo raak je langzaam gewend aan telefoongesprekken zonder druk.
  5. Bedenk: de ander ziet je niet
    Aan de telefoon ziet de ander je niet, en dat kan juist een voordeel zijn. Je kunt dus gewoon een briefje erbij houden, pauzes nemen en zelfs even diep ademhalen als je het spannend vindt.

Meer tips om je communicatie vaardigheden te verbeteren?

Wil jij nog meer handige tips om jouw communicatievaardigheden te verbeteren? Volg dan de online communicatiecursus van Gespreksstarters en je zult zien dat jij grote stappen zet in zelfvertrouwen en gesprekstechniek!

Bekijk ons cursusaanbod

Andere blogs